Kövessen minket facebookon!
Kövessen minket pinteresten!
Hírlevél
Termékajánló
Kiemelt logisztikai partnerünk

Blog
2018.03.20 23:03

Íme a tavaszi levendulás hygge! (Na jó, de mi az a hygge?)

Hygge. Tavaly figyeltem fel erre a szóra, és az egyébként világszerte népszerű jelenségre. Azóta már találtam hygge könyvet, boltot, sőt, magyar facebook oldalt is, amely ezzel a hálás, meghitt, pozitív életformával foglalkozik.

A hygge egy dán szó, mely annyit tesz: „jóllét”, de jelentése visszavezethető a „kedv” és az „ölelés” szavakhoz is. Tehát nehéz találóan lefordítani. Bár, úgy tartja a mondás: „A hygge-t nem lefordítani kell, hanem érezni”. A hygge egy filozófia, egy életmód, az élet szépségeinek tudatos keresése: gyönyörködni az egyszerű dolgokban, élvezni a barátok társaságát, jelen lenni a pillanatban – és nem csak beszélni róla, lefotózni vagy átrohanni rajta. Hygge lehet minden, ami bensőségességet, kellemes érzéseket kelt: akár egy meleg takaró, egy családi beszélgetés vagy egy pillecukros forrócsoki is.

Nos, én kedvet kaptam, hogy elkészítsem a Kallavender & Co. levendulás hygge-jét, de nem is akárhogyan: minden évszakban más és más tervet kreálok majd!

Az őszi és téli levendulás hygge után íme, itt a tavaszi, egyhetes levendulás hygge projekt!

Hétfő

Hangolódjon a tavaszra egy kis kreatív foglalkozással! Biztos akad a házban egy felújításra szoruló sámli, vagy egy kerti asztalka, amely idén nyáron akár már felfrissült, levendulás külsővel díszítheti kertjét… Idén a lilát választották az év színének, így könnyű beszerezni egy lila festéket vagy mozaikot, esetleg egy levendulás stencilt, vagy dekupázspapírt. A lecsiszolt felületeken szebben és könnyebben tapad a festék, a végén pedig alkotását rögzítheti lakkozással.

Kedd

Tavaszi fáradtság? Meghűlés? Győzze le levendulával! A levendulás méz kiváló nasi, a levendulás tea pedig felmelegít a még sokszor hideg tavaszi napok végén. Teázni, nassolni pedig barátokkal az igazi: térjenek be egy teázóba, kávézóba együtt, vagy szervezzen egy otthoni baráti beszélgetést – miért kellene ehhez megvárni a hétvégét? (A Kallavender & Co. webshopban levendulás teát és kávét is talál ehhez a hygge programhoz!)

Szerda

Ki mondta, hogy az álmodozás, tervezgetés időpocsékolás? Hát, mi biztosan nem! Adja át magát a pozitív gondolatoknak: szervezze meg már most a levendulás kiruccanásait! Ha még nincs jól bejáratott helye, ahol levendulát arat, vagy beszerzi a levendulás finomságait vagy szépségeit, böngéssze át ezt a cikket: https://sokszinuvidek.24.hu/viragzo-videkunk/2017/06/07/kezdodik-a-levendulaszuret-ezekre-a-helyekre-erdemes-ellatogatni/ Ha pedig a nyáron Fóton jár, jelentkezzen be a Kallavender & Co.-ba, várjuk szeretettel!

Csütörtök

A kerti munkákkal még várhat, de az első magokat már elültetheti egy konyhaablakban tárolt ültetőedénybe! A levendula magok ültetése általában nem vezet sikerhez (persze, próbálkozni mindig lehet…), de áprilisban már a legtöbb helyen be lehet szerezni az erős töveket! A jó idő közeledtével pedig ki is ültetheti a levendulát – a kertészkedés és a természetjárás nagyon hygge!

Péntek

Ilyenkor tavasszal a kinti sütögetés, naplementés, gitározós grillezések még elérhetetlen álomnak tűnnek… no de egy kreatív húzással ezt is meg lehet oldani: pénteken munka után elő az asztali grillel, a húsokkal, a zöldségekkel és az illatos mediterrán fűszerekkel (egy kis rozmaring és levendula elég, hogy a húsoknak friss ízeket adjunk), és indulhat a sütögetés! Nyilván nem lesz ugyanaz, mintha a szabadban szervezte volna… még akkor sem, ha a nappali közepén, egy pléden terít meg… de azért „bemelegítésnek” nem rossz! (A Kallavender & Co. webshopjában megtalálható levendulás szakácskönyvből még sok-sok finom levendulás ételt készíthet!)

Szombat

Egy-egy tavaszi délutánon engedje, hogy a friss levegő átjárja otthonát: nyisson ki egy ablakot, ölelje magát körül egy puha takaróval, hallgassa a gondviselésért hálás madarak énekét, és hagyja, hogy csendben eljöjjön az este. Néhány levendulás gyertyát meggyújtva teljes lesz az felfrissülés: bőre, szeme, füle és orra is lubickolni fog a téli hónapok során annyira hiányolt érzésekben.

Vasárnap

Talán nem tudta, de a levendula télen-nyáron megőrzi erős- kámforosan édes illatát. A télen vagy tavasszal „halottnak” hitt bokrokat megdörzsölve rögtön magunkba szívhatjuk a vágyott levendulaillatot… a hosszú hónapok során „kiéheztetett” orrunk pedig sokkal intenzívebbnek érzi majd a virágok illatát. Tegyen egy sétát a környéken, hátha találunk egy-egy előkerti tövet… ha nem, akkor pedig irány a legközelebbi virágkertészet!

Webáruház készítés