Kövessen minket facebookon!
Kövessen minket pinteresten!
Hírlevél
Termékajánló
Kiemelt logisztikai partnerünk

Blog

A hygge egy dán szó… mit szó? Egy egész világ, egy életforma! Azoké, akik keresve keresik a kis örömöket, örülnek a hangulatos, bensőséges beszélgetéseknek, értékelik a finom ételeket, puha ruhákat, és nem feltétlenül fotózzák le, inkább mélységében élik meg a pillanatot.

A neten már számtalan hygge programot találunk: van nyári és téli, családos és egyedülálló, havi vagy heti hygge terv is. A Kallavender & Co. az őszi, téli, és tavaszi program után most egy egyhetes, nyári levendulás hygge programmal szeretne kedveskedni mindazoknak, akik szívesen kipróbálnák, milyen is ez a dán életérzés!

Levendulás hyggézésre fel!

Hygge. Tavaly figyeltem fel erre a szóra, és az egyébként világszerte népszerű jelenségre. Azóta már találtam hygge könyvet, boltot, sőt, magyar facebook oldalt is, amely ezzel a hálás, meghitt, pozitív életformával foglalkozik.

Serke? Tetű? Levendulát rá! Hosszú hajú kislányok – és édesanyjuk - rémálma a serke és a belőle kikelő tetű. Megelőzésre és kezelésre is jó a levendula. Ha már beköltöztek a tetvek, fél liter olivaolajba cseppentsen 15-15-15 csepp levendula-, teafa-, és eukaliptusz illóolajat! Hajmosás után a megtörölt, de még nedves hajon oszlassa szét ezt a keveréket, jól dörzsölje be, és húzzon 1-2 órára úszósapkát a gyermek fejére. Ezután tetűfésűvel könnyedén lehúzható a serke a hajszálakról, és a tetveket is ki lehet fésülni. Végül 5%-os almaecetes vízzel öblítse le az olajat a hajról. (A kezelést ismételje 4-5 hétig, háromnaponta.) Megelőzésképpen tegyen egy tenyérnyi samponba 2-2-2 csepp levendula, teafa és eukaliptusz illóolajat, és ezzel mossa meg a gyermek haját, vagy cseppentsen a tenyerébe ugyanennyit az olajokból, és szárazon dörzsölje a gyermek hajába! (A teljes cikk itt olvasható: http://drszokehenrik.hu/hu/blog/fejtetvess%C3%A9g)

Fogyasszon levendulás finomságokat estére! Felejtse el a „hat után már nem szabad enni” eszmét: téves. Ha késő délután eszik utoljára, a szervezete másnap reggelre már éhezni fog! Egy hét órakor elfogyasztott minőségi, de könnyű vacsora, és egy lefekvés előtt magához vett „utóvacsora” segít abban, hogy kibírja a következő reggeliig. Süssön teljes kiőrlésű, cukormentes levendulás kekszet, fogyasszon el belőle két-három szemet, majd igyon egy kis levendulás langyos tejet, vagy levendulás gyógyteát. Ha nem éhezik, de nem is terheli meg a gyomrát, jobbat fog aludni!

Március közepe volt, a veteményezés ideje. Levendulatöveink fakón, szárazan sorakoztak a kertben. "Ezek megfagytak." - mondta anyósom.

Görcs, levertség, puffadás, derékba vagy lábakba sugárzó fájdalom. Ismerős, ugye? Majdnem minden nő életét megkeseríti az a bizonyos havi 4-5 nap. Ekkor se feledkezzen el kedvenc gyógynövényéről! Hiszen kívül-belül segít a levendula!

„Jössz fikázni?” Biztosan leverné a víz, ha egy barátja ezzel a kérdéssel indítaná a napot, ugye? Pedig a fika (svédül persze, és nem magyarul) egy igazán derűs dolog: egy jó beszélgetést jelent egy kávé és valami kis aprósüti mellett. A svédek mindig teremtenek alkalmat az együtt fikázásra. Barátokkal, munkatársakkal, házastárssal. Kávé helyett persze néha teát vagy valami meleget szürcsölnek, az édesség pedig lehet keksz, péksütemény vagy egy sajttorta. A lényeg a nyugalom, és a kütyümentes egymásra hangolódás.

Levendula. Az édes-keserű illatú virág nem csak a fotósokat és a festőket (költőket és regényírókat, divat- és kerttervezőket…) ihleti meg, hanem a filmeseket is. Összegyűjtöttem néhány alkotást, melynek így vagy úgy köze van a levendulához.

Kívülről fújjuk már: a levendula fájdalom- és gyulladáscsökkentő, valamint nyugtató, és gombaölő hatású. Na jó, de mi okozza, hogy ilyen sokféleképpen alkalmazható? Egy kicsit utánanéztem, mi is a „levendula képlete”, mi teszi nélkülözhetetlen csodaszerré ezt a lila virágot.

Hygge. Tessék? Igen, idegenül hangzik: a hygge ugyanis egy dán szó. És, hogy mit takar? Filozófia, életmód, gyakorlati megvalósulása a jóllétnek, bensőségességnek, nyugalomnak, tudatos szépség-keresésnek, az egyszerűben való gyönyörködésnek.

„Aha, a magáé a levendulás csomag!” – hozta ki a raktárból a postás kisasszony a barna papírdobozt, amit már nagyon vártam. „Igen!” – válaszoltam lelkesen, és abban a pillanatban engem is megcsapott a semmihez nem hasonlítható édes-fanyar levendulaillat.

Már ott, a postán világossá vált előttem hogy jól döntöttem, amikor azzal kerestem fel az Évca naturalt, hogy szívesen tennék a webshop virtuális polcaira termékeikből.

A Kallavender & Co. levendulás tönkölypárnáit kifejezetten női bajokra terveztük (ezért a hasi tájékra kényelmesen illeszkedő hosszúkás forma, és a nőies mintájú huzat), de természetesen bárki bármilyen fájdalomra - és álmatlanság esetén is - használhatja.

De, hogy mi is pontosan a tönkölypárna, hogyan lehet használni és tisztítani, megvehetik-e allergiások? Mindenre válaszolunk!

Íme a levendulás tönkölypárna kisokos!

Vörösen izzanak a falevelek. Vagy barnán és sárgán hullanak a lábaink elé. A reggeli köd a kémények gomolygó füstjével keveredik. A csípős hideg reggelen nem esik jól a fahasogatás, de annál kellemesebb lesz majd, ha az ajtón belépve átölel a meleg. Kétségtelen: itt az ősz, sőt, nemsokára már a tél is.

Egy meghitt, kuckózós estéhez nem kell szűz hótakaró, nem kellenek hegyek, sem kis faház kandallóval… a levendulaillatú, békés hangulatot akár egy panellakás nyolcadik emeletén is megidézhetjük. Elég egy halk zene, egy hatalmas pléd, és egy forró csoki tejszínhabbal és levendulás pillecukorral.

Mert nincs nagy igénye! A levendula könnyen meggyökerezik és szárba szökken a kevésbé jó talajban is. Nincs igazán kártevője, és tulajdonképpen csak a visszametszéssel kell törődnünk: a növényünket ezen felül nem kell sem öntözni, sem takarni, sem permetezni.

2017.05.23 21:47

Úgy tartják, a levendula a Földközi-tenger vidékéről, Indiából és a Közel-Keletről származik. Története 2000-2500 évvel ezelőtt kezdődött, és népszerűségét finom édes virágos illatának, valamint sokrétű felhasználásának köszönheti. Latin neve, a „lavandarius” a lavare igéből származik, mely azt jelenti, „megmosni”, utalva a növényből készült főzetek felhasználására. Mások úgy tartják, a levendula neve a latin livere szóból származik, mely „kékes színűt” jelent.

Idegesség, alvászavarok vagy fejfájás: fogyasszon lefekvés előtt két csésze levendula teát: 2 teáskanál levendulavirágot forrázzon le csészényi vízzel, hagyja 10 percig lefedve, majd szűrje le!

2017.02.06 21:36

Keresztury Dezső: Levendula

2017.01.31 21:32

2014-ben indultunk a Fóti Városszépítők "Legszebb konyhakertek" versenyén. Egy négyfős zsűri érkezett az Öreghegyre azon a tavaszon, és alaposan kikérdezgettek a kertről. Érdeklődtek a művelésére szánt időről (a fővárosi nyolcórás munkánk mellett próbáltunk úrrá lenni a gazon), kértek permetezési naplót (semmit nem permetezünk, a kertünk nemhivatalosan bio!), számba vették az ültetett fajtákat (minden évben rengeteg zöldségfélével próbálkozunk, vannak gyümölcsfáink, Dániel büszkesége pedig a császárfa-erdő).

2017.01.24 21:22
Öreghegy. Sokan mosolyognak ezen, hiszen valójában egy nagyobb domb... de nekem, békési lánynak igenis hegy, és hát hivatalosan is így hívják! Számunkra az otthon, maga a földi paradicsom. Esténként előttünk vibrál a főváros, látszik az impozáns M0-s híd, de még a Citadella fényei is feltűnnek a távolban.
Webáruház készítés