Kövessen minket facebookon!
Kövessen minket pinteresten!
Hírlevél
Termékajánló
Kiemelt logisztikai partnerünk

Blog
2018.02.26 22:51

5 dolog, melyet a levendula tanított meg az életről

Március közepe volt, a veteményezés ideje. Levendulatöveink fakón, szárazan sorakoztak a kertben. "Ezek megfagytak." - mondta anyósom.

Nem akartam elhinni: hiszen a levendulát annyira erős és igénytelen növénynek tartja mindenki! Áprilisban már kezdtem egészen elkeseredni. "Májusig várok, aztán gyökerestől kikapálom mindet!" - határoztam el magamban. Aztán májusban adtam egy újabb esélyt a csodára: megkapáltam a töveket és vártam.

Júniusban sem zöldültek a bokrok, noha körülötte már a kert szinte minden növénye rügyet fakasztott, levelet bontott.

Elkeseredetten közeledtem a kerti tároló felé...

Akkor vettem észre, hogy az élettelen bokrok alja egészen zöld! A semmiből, a gyökeréről újra hajtott majdnem az összes levendulánk:

közel 300 tő menekült meg!

Július végére gazdagon virágzott a levendulás, az utolsó csokrot pedig novemberben szedtem le róla.

Háromnegyed év alatt sok dolgot tanultam az életről - igen, ezektől a szívós, igénytelennek tartott növényektől!

1) "Halott ügy!" - mondják mások az életünkre. Az, hogy mások hogyan vélekednek, nem sokat jelent. Még bölcs, tapasztalt emberek is tévedhetnek a dolgok alakulását illetően. Ha valaki azt mondja nekünk, a gyerekünkből nem lesz semmi, ha így folytatja, vagy hogy a házasságunk menthetetlen, még nem kell elhinnünk, nem kell feladnunk a harcot.

2) "Ne ásd ki a töveket!" Néha az a legjobb megoldás, ha várunk. Ha megoldhatatlannak tűnik egy konfliktus a munkahelyen, a családban, nem kell hirtelen felrúgni mindent. Sokszor a várakozás rendezi el a dolgokat.

3) "Kapáld meg a bokrokat!" Meg kell tennünk mindent, ami csak rajtunk múlik, aztán le kell tennünk a "kapát", várnunk, és hinnünk a csodában. Ha jól neveltük a gyereket, vissza fog jönni, ha szorgalmasan dolgoztunk, el fogják ismerni eredményeinket, vagy kapunk egy olyan új lehetőséget, ahol ki tudunk teljesedni.

4) "De hát ők már rügyeznek!" Mindenki máshol tart az életben. Az, hogy mi száraz bokrokat nézegetünk, mások pedig zöldellnek, nem jelenti azt, hogy ez így is marad - bármikor beindulhat a virágzásunk. Kár összehasonlítgatni életünket másokéval.

5) "Bőséges virágzás - kiböjtölve!" Aki megszenvedett a boldogságért, az sokkal jobban értékeli azt, és a kis dolgoknak is őszintén tud örülni. Nos, az biztos, hogy ettől az évtől kezdve nem tartottam természetesnek azt, hogy kihajt a levendula: hálás voltam minden egyes lila virágért.

Webáruház készítés